Obieranie owoców ze skórki wydaje się czynnością tak banalną, że pisanie jakichkolwiek porad na temat wręcz zakrawa o komizm. W końcu wszyscy obieraliśmy owoce nie jeden i nie dwa razy. Zapewne też znamy rozmaite domowe sposoby na obieranie zarówno warzyw, jak i owoców, różnego rodzaju ciekawe tipy pochodzące od naszych matek oraz babć i tak dalej.

A jednak. Okazuje się, że wszystko to, co niby wiemy na temat obierania owoców jest...relatywne kulturowo. Mówiąc zaś bardziej codziennym językiem: nasza wiedza okazuje się niezbyt użyteczna lub całkowicie pozbawiona wartości wtedy, gdy mamy do czynienia z owocami, które pochodzą z innych rejonów świata. Faktycznie, obranie gruszki, jabłka czy chociażby pomarańczy jest czymś banalnym. Co jednak począć na przykład z ananasem? Rzecz jasna, możemy i w tym wypadku postarać się o wdrożenie znanych metod. Z dużą dozą pewności okaże się jednak, że chociaż ananas-tak samo jak jabłko czy gruszka- jest owocem, to jednak obieranie to nabyte przez nas w ciągu naszego życia umiejętności nijak nie będą mieć w tym wypadku skutecznego zastosowania.

Jak więc skutecznie "dobrać się" do ananasa? Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco dokładniej.

Jak łatwo obrać ananasa?

Przede wszystkim należy pamiętać, że chociaż to, co pokrywa owoc ananasa teoretycznie można nazwać "skórką", to jednak tak naprawdę o wiele bardziej adekwatne jest tutaj określenie "skorupa". Pierwszy wniosek? To, co sprawdza się przy obieraniu "standardowych" owoców w przypadku ananasów może okazać się niewystarczające. Zamiast zwykłego w miarę elastycznego nożyka przyda się nam większy i, co bardzo ważne, odpowiednio mocny nóż. Będziemy również potrzebować deski do krojenia.

Kolejny krok to rozpoczęcie obierania ananasa od właściwych partii tego owocu. Nie staramy się od razu odkrawać kawałków skóry: to raczej bezużyteczne, ponieważ skóra ananasa jest naprawdę twarde. Co więcej, zabierając się do obierania ananasów w sposób niewłaściwy(próbując od razy odcinać kawałki skóry) możemy zrobić krzywdę. Na początku odkrawamy więc pióropusz ananasa z co najmniej dwu-centymetrowym marginesem. Zachowanie marginesu jest ważne, ponieważ górna część owocu jest twarda i raczej trudna do zjedzenia, nawet jeżeli wydaje się nam, iż mamy naprawdę mocne uzębienie.

Kolejny krok to odkrojenie podstawy ananasa. Następnie, wciąż trzymając owoc na desce do krojenie, możemy przystąpić do odkrawania bocznych warstw skóry. Robimy to od góry, starając się unikać zbyt mocnych lub gwałtownych ruchów. Podczas tej czynności staramy się prowadzić nóż góry na dół po łuku, a nie według prostej linii pionowej(będzie nam kroiło się zdecydowanie łatwiej). W tym momencie widzimy, że wielkość noża ma istotne znaczenie: w przypadku zbyt krótkiego ostrza zwyczajnie będziemy mieć problemy z tym, aby w płynny sposób odkroić całą boczną powierzchnię skóry.

To jednak jeszcze nie wszystko. Część owocu, znajdująca się bezpośrednio przy skórze, jest twarda i średnio nadaje się do jedzenia. Odkrawamy więc nie tylko samą skórę, ale również wszystkie widoczne, wystające twarde fragmenty. Co ważne, nie musimy za wszelką cenę odkrajać całego bocznego płatu skóry za jednym razem: jeżeli udaje się nam kroić owoc w ten sposób, to świetnie. Jeżeli jednak wygodniej jest ma odkrajać płaty skóry na dwa lub nawet trzy razy: również nie ma problemu.

Należy również pamiętać o tym, aby prowadząc ostrze nie przebijać skóry owocu(można w ten sposób zranić się w drugą dłoń). Kroimy ananasa płynnymi ruchami po łuku, prowadząc ostrze równolegle do położenia odkrajanego fragmentu skóry. Ten sposób krojenia jest nie tylko bezpieczniejszy, ale również po prostu bardziej efektywny, niż "ciachanie" owocu z przebijaniem się nożem przez skórę. 

I wreszcie ostatnia lecz nie najmniej istotna porada: nóż, którym będziemy kroić ananasa, powinien być naprawdę dobrze naostrzony. Nie bójmy się zranienia: większe ryzyko wypadku będzie miało miejsce wtedy, gdy na skutek zbyt tępego ostrza będziemy musieli przy krojeniu wykonywać gwałtowne, rwane ruchy.

Po obraniu owocu wystarczy już tylko pokroić go na ćwiartki oraz usunąć twardy środek. Następnie możemy już sami zdecydować, w jaki sposób chcemy podać owoc.

10 pytań o zdrowie i organizm człowieka. Odgadniesz wszystkie?